ZENDO GYOJI
 Soto-Zenboeddhisme in Limburg

Over ons


De verantwoordelijken van de zendo zijn Marc Kugen Journée en Félicienne Kuge Metten. Marc Kugen beoefent Sotozen sinds 1980. Ze ontvingen hun wijding tot zenmonnik ( Tokudo ) in het voorjaar van 2011 van Zenmeester Ryôtan Tokuda in de Eitaijitempel. Ze zijn als dusdanig erkend als Sotozen-monniken door de Sotoshu ( =wereldhoofdkwartier van Soto-zen in Japan ). Daarvoor ontvingen Marc en Félicienne reeds de lekenwijding ( Jukai of Bodhisattva-wijding ). Ze studeren en oefenen nog steeds onder Ryôtan Tokuda Roshi.

Ryôtan Tokuda Roshi werd in 1938 geboren in Japan ( Hokkaido ) . Na een sterke verlichtingservaring bij het horen van een tempelklok , besloot hij om zich monnik te laten wijden . Oorspronkelijk kreeg meester Tokuda een Rinzai-opleiding en later een volledige vorming in de Soto-school inclusief de studie boeddistische Filosofie aan de Komazawa-universiteit te Tokyo.In 1968 ging hij als zenmonnik naar Brazilië , waar hij vele zengroepen en drie zenkloosters oprichtte . Hij leerde vele Brazilianen de zenbeoefening kennen en aan het einde van de tachtiger jaren van vorige eeuw stichtte hij de Maha Muni - ( =de Grote Stilte ) vereniging in Frankrijk . Tevens werd de Eitaijitempel in Zuid-Frankrijk gesticht ( Alpes-de-Haute-Provence, in de regio ten noorden van Nice ).

In 2010 startten we met onze Zendo Gyoji in Hasselt . We waren gedurende drie jaren gehuisvest in de "Stille Ruimte" van de Herkenrodeabdij (Zusters van het Heilig Graf ) . Daarna vonden we een onderkomen in het prachtige en groengelegen paviljoen van Bethanië te Godsheide-Hasselt . Dit paviljoen ligt net achter de Hasseltse golfclub Flanders-Nippon en dicht bij het stadscentrum; daarbij beschikken we over een ruime parking . Hier gaat onze zenavond iedere maandagavond door.Links